Hakkında

Hali hazırda Boğaziçi Ünv. Fizik Bölümünde V. Erkcan Özcan ve Bilgi Ünv.'den Serkant Çetin danışmanlığında 'parçacık astrofiziği' üzerine çalışıyorum. CERN'de CAST (CERN Axion Solar Telescope) ve ATLAS deneylerinin aktif üyesiyim. Yüksek lisans tezimi CAST deneyinde KWISP sensörü ile karanlık enerji adayı 'chameleon' parçacıklarının gözlenmesi üzerine yaptım. Doktora çalışmamda da yüksek enerji fiziğinde veri analizi ve yapay öğrenme (machine learning) konuları üzerine çalışıyorum. Aynı zamanda CERN ATLAS deneyinde de TRT (Transition Radiation Tracker) dedektörünün veri kalite kontrolü çalışmalarına katkı veriyorum. Bu blogun da uzun zamandır 'popüler bilim' temalı, daha çok astronomi/astrofizik üzerinden ilerleyen GökGünce'yi destekleyecek, daha çok fizik üzerine kişisel deneyimlerim üzerinden yazacağım yazılardan oluşmasını planlıyorum. --- Arif Bayırlı

Akademik çalışmalarımın yer aldığı kişisel sayfam için: arifbayirli.com

Blog Hakkında:

Yaklaşık altı yıldır, fırsat buldukça öğrendiklerim, merak ettiklerim üzerinden gerek fizik konusunda gerek genel olarak çeşitli bilim alanları hakkında yazdığım Gök Günce'nin ardından, yakın zamanda fizikte yüksek lisansa başlamış olmamla birlikte aldığım dersler ve kendi çalışmalarım dahilinde astronomiden ziyade daha çok teorik fizik ve matematiğe dair konularda yazma isteğim doğrultusunda yeni bir blog tutma isteği oluştu. Blogun başlığında az çok hissetirmeye çalıştığım, ilerleyen zamanlarda birçok yazının da muhtemelen ana konseptini oluşturacak, daha çok çalışırken 'Vay canına! Demek o aslında böyleymiş...' hallerim üzerinden nispeten fizik/matematik üzerine teknik yazılar ön planda olacak. Bu durum eminim lisanstan yüksek lisans/doktora sürecine geçmiş herkesin az çok yaşadığı, ve her seferinde (en azından benim) 'Bunu bana en başında anlatırlarken nasıl olur da böyle olduğundan bahsetmezler?' teması üzerinden ilerliyor olacak.

Neden bahsetmediklerine dair kesin olmamakla birlikte birkaç tahminim var elbette ama bu konudaki 'tepkili' duruşumu ilerleyen yazılara saklıyorum; ama listenin üstlerinde, anlatan kişinin bu konuyu öğretmek/kavratmak adına üzerinde bir sorumluluk hissetmemesinden, anlatanın konuyu kendisinin dahi kavrayamamış olmasına kadar epey geniş bir tayfta problemlerin olduğunu düşünüyorum.

Amacım bu duruma çare olmak falan değil; kendi okuduğum/izlediğim/öğrendiğim şeyler üzerinden kişisel 'aydınlanmalarımı', kendi sözlerimle ifade edip aktarabilmek.. Becerebilirsek ne ala..